Projectes estratègics

“Itineraris de bona gana”
Un projecte de La cuina furtiva per a Cultsurfing, xarxa de projectes culturals singulars, presentat a la Fàbrica de creació Fabra&Coats. Barcelona, octubre 2014.

DSC_5997

Proposem un mapa en blanc per a construir itineraris comuns. La connexió entre els aliments no estarà pleestaberta, tampoc els mitjans de transport ni els llocs d’arribada. No hi haurà carta, no més hi haurà el gust personal, que serà lleugerament o completament diferent per a cada comensal. També hi haurà rols, els que desenvolupem més sovint o els que voldríem desenvolupar. I certes convencions, que hauran de nàixer de la negociació davant la necessitat. El resultat no serà convencional. De la mateixa manera que es programa un festival o es construeix una dramatúrgia, trobarem elements que ens agraden però no els podrem menjar. Haurem de prendre decisions i consensuar-les, haurem de parlar.

Parking Day
Projecte participatiu de La cuina furtiva per a la celebració de la Setmana de la Movilitat. València, setembre 2014.

+ info

CAM01218

Pàrquing Day és un esdeveniment anual mundial, que convida els ciutadans a col·laborar per a transformar temporalment les zones d’aparcament en espais públics participatius. En la cita de 2014 el lema va ser “El carrer que tu tries”. La cuina furtiva va triar un carrer per a cuinar i menjar junts, per a llegir els llibres que ens expliquen a través del menjar, i per a protestar sobre les normatives municipals prohibicionistes que han aconseguit limitar el fet cultural del menjar en comunitat als espais privats i als contextos de pura transacció comercial. Així, en l’espai que ocuparia un vehicle aparacat, La cuina furtiva va dibuixar una cuina en dues dimensions sobre la qual va instal·lar alguns estris, olles, plats, gots i cullerots. Al costat, una estora i diversos coixins van construir el menjador, i sobre una safata es va instal·lar la biblioteca d’alimentació.

“Re-col·lecció”
Una proposta de La cuina furtiva per als alumnes del Màster Cooperació al Desenvolupament de la UPV. Amb la col·laboració d’Utópika (xarxa multidisciplinària d’investigació participativa, UPV). València, juny 2014.
+ info

cuina col·lectiva

Re-col·lecció és una proposta de pràctica i reflexió, adreçada al teixit socio-cultural dels barris de València amb intencions divulgatives al voltant del menjar com a vehicle de comunicació, implicació i intercanvi de coneixements i posicionaments polítics entre les persones. Aquest projecte té com a objectius la concienciació sobre els conflictes alimentaris fonamentals (fam, malbaratament d’aliments, pèrdua de biodiversitat, etc) i el coneixement del concepte de Sobirania Alimentària. Es tracta d’una experiència recol·lectora dels aliments que hi ha a l’espai públic, a través de passejos per la ciutat, per a cuinar-los i menjar-los en companyia, a més de dibuixar el mapa de les fonts alimentàries.

“Paella conduïda”
Una proposta de La cuina furtiva per a les Jornades del Festival de Dansa SISMÒGRAF. Olot, abril 2014.

paella

En un context de jornades teòriques per al desenvolupament de bones pràctiques polítiques entorn de la dansa contemporània, es va encarregar a La cuina furtiva un menjar que alterara els rols habituals de poder entre artistes, programadors, crítics, polítics i distribuïdors. Es va plantejar abandonar les instal·lacions “nobles” del teatre i baixar al pis subterrani, una antiga carbonera. Allí es va organitzar als 70 comensals en grups de treball i se’ls va posar a pelar i tallar verdures. Tots treballaven per a tots. No s’hi va menjar cap paella, però vam aprofitar el concepte d’un instrument de cuina que ens proposa menjar en cercle mirant-nos els ulls.

“Mengem-nos Canamunt!”
Un projecte de La cuina furtiva amb la col·laboració de Cultura a Casa i l’AAVV del barri de Canamunt. Palma de Mallorca, març 2014.
+ info // + info

Sin título

Canamunt, en el centre històric de Palma de Mallorca, és un barri agredit per un procés de gentrificació impulsat pel sector immobiliari, que encareix l’habitatge en el barri i obliga a molts veïns a desplaçar-se. L’associació de veïns espera aconseguir amb aquest menjar popular un estrenyiment dels llaços d’afecte entre els veïns del barri a través d’un ús compartit de l’espai comú. Perquè resulte també també una pràctica implicadora i estimulant per als membres de la junta directiva de l’associació, aquests acullen i allotgen a les cuineres en les seues cases. Aqueixes cases es transformen també en cuines en les quals participen els veïns. La jornada final és el menjar en la plaça. Les postres és el mapa comestible del barri.

“Play Time”
Un projecte de La cuina furtiva i Desdejuni amb Vianants per al Certamen d’activación socio-cultural El CASC. Villena, agost 2013.

villena 2013

Durant tres nits, tres taules de 4 comensals s’instal·len en diferents punts del centre històric de Villena. Són llocs triats pels participants en el taller Play Time, espais públics, semi-visibles, en els quals la instal·lació de la taula a manera de restaurant insospitat produeix un contrast amb la inactivitat habitual del lloc. A cada taula se senten 2 estudiants participants del taller, al costat de 2 personatges públics de la ciutat que han sigut convidats per a l’ocasió. En tots els casos, aqueixos 2 personatges estan enfrontats per algun motiu: polític, ideològic, artístic… Aquests personatges desconeixen quins altres convidats hi haurà en la taula. La trobada és un procés de mediació, que en quasi tots els casos acaba en un enteniment.

“Quién teme al bloque feroz? El Clot, la bona vida”
Un projecte d’EKA estudi d’arquitectura, La cuina furtiva i Encajes Urbanos per al festival d’Arts Escèniques Cabanyal Íntim. València, abril 2013.
+ info

jarabo_JorgeLopez

Itinerari socio-polític i gastronòmic pel bloc portuari Ruiz Jarabo del Cabanyal, i per l’antic barri El Clot. La intenció era visibilitzar l’edifici i el nombrós col·lectiu gitano que l’habita, per a provocar vivències culturals comunes i camins d’enteniment entre persones de diferents cultures. Es tractava de donar un passeig per la rodalia de l’edifici guiat pels seus habitants, visitar algunes vivendes i el terrat, i dinar junts l’olla gitana tradicional cuinada amb les seues receptes i indicacions, tot i acabar en una sobretaula flamenca.

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s