Parking Day, o el carrer que triem

[FOTO: La cuina furtiva]

Parking Day és un esdeveniment anual mundial, que convida els ciutadans a col·laborar per a transformar temporalment les zones d’aparcament en espais públics oberts. El funcionament és molt senzill: el ciutadà paga l’import d’unes hores d’aparcament a la zona blava o taronja, però en lloc d’instal·lar-hi el seu cotxe, el que hi posa és un miniparc, o una àrea de joc, o un espai per a l’art i el disseny, o una zona de confort on poder seure i conversar amb els veïns o, en el nostre cas, una cuina a l’aire lliure amb menjador improvisat… xicotetes bombolles d’habitatge humà en mig del caos del trànsit urbanístic.

El projecte va començar el 2005 a San Francisco de la mà de l’estudi d’art i disseny Rebar, i avui en dia són més de 160 les ciutats de tot el món que hi participen. A València aquesta celebració la va iniciar el 2008 el col·lectiu València en Bici, i des d’aleshores altres grups i persones han portat a la nostra ciutat el missatge d’aquesta fita que s’inclou en els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, el lema de la qual és enguany “Els nostres carrers, la nostra elecció”, animant als ciutadans a triar el tipus de ciutat en la qual volem viure.

Aquest lema resulta especialment significatiu a una ciutat com València, on el passat mes de juny, i amb el vot en contra de tots els partits de l’oposició, el PP governant va aprovar l’Ordenança de regulació dels espais de domini públic a la nostra ciutat. Un text de 230 pàgines que no deixa cap elecció en les nostres mans ciutadanes. Pel que fa als aspectes relacionats amb el menjar, que és el tema fonamental de La cuina furtiva, aquest text regulador és bàsicament restrictiu i punitiu, i està destinat a considerar el menjar al carrer exclusivament com una activitat privada i lucrativa.

La cuina furtiva participa al Parking Day amb un espai que reivindica el menjar com una expressió cultural de la vida col·lectiva, pública, festiva, participativa, socialitzadora i oberta, perquè eixe és el carrer que nosaltres triem.

Compartirem espai a la Plaça de l’Ajuntament amb altres col·lectius, com ara el Grup Compromís, i amb altres persones a títol individual que també s’han sumat a l’esdeveniment. Però el Parking Day se celebra també en altres punts de València, com el barri de Velluters, on el col·lectiu Crearqció i Júlia Pineda ocuparan el carrer Recared per a “visibilitzar la possibilitat de construir un espai de llibertat flexible”. La seua aportació, a més, serà el cotingut d’un projecte de fi de carrera per a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.

Parking Day, i en general tots els actes de la Setmana de la Mobilitat, mostren i reivindiquen que les persones necessitem un espai urbà més obert. Necessitem generar un debat públic ampli al voltant de la forma com l’espai comú és creat i assignat, perquè les nostres ciutats estan dissenyades per planificadors urbans esclaus dels vehicles a motor, i manquen de qualitat com a hàbitats humans. La cuina furtiva participa al Parking Day perquè volem una València menys congestionada, sorollosa i contaminada: la volem més saludable, més participativa, més creativa, agradable, crítica i oberta.

DIVENDRES 19 DE SETEMBRE

DE 12H A 15’30H

PLAÇA DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s