Menjar a l’estiu

[FOTO: Arxiu]

Si hi ha un moment de l’any per a recuperar les menges senzilles, vegetals i de poca quantitat, és l’estiu. A la cuina de ma mare hi penja un fuet durant l’hivern, però a l’estiu hi ha un plat amb fruites de coloraines. Els àpats amistosos, que han sigut puxeros i carn a la brasa, es transformen en gaspatxos, arròs de peix, una simple tomata valenciana amb un all trinxat. I fins i tot el vi negre, normalment seriós i vestit de gravetat, abaixa el preu i es barreja amb gasosa i trossos de bresquilla, passant desvergonyit de la nevera a la taula.

Tot és molt més lleuger a les nostres cuines d’estiu perquè la majoria dels aliments els mengem crus, sense cap acció del foc, sense transformació, sense complexitats culturals, amb el gest primitiu nu. Hui he vist una dona asseguda amb pacífica perea just a la vora de la mar, el seu cos llepat per l’aigua tranquil·la, que clavant la mà sota la sorra es troba una tellina. L’obri, la renta amb aigua de mar i la porta directament a la boca. La menja viva i crua, tota dolça malgrat la sal marina.

Recorde Tolosa, on tantíssimes figueres que creixen salvatges a la vora del riu ofereixen els seus fruits a la collita matinera per a desdejunar-los. O el Gorgo de la escalera de Chella, amb les branques de dues figueres agarrades a les roques que cauen fins a un pam de l’aigua, i es poden menjar només obrint la boca per sota, amb tot el cos dins del riu gelat i les mans a l’esquena.

L’estiu és el temps de les passejades ensucrades amb móres silvestres, matinades d’excursió a la llotja del peix, nits de balcó, jardí o terrassa amb el suc del meló d’Alger esvarant-se fins al colze. Ampolles d’aigua a la nevera, cogombres a mos redó. És el moment de l’any quan les nostres mans presoneres s’alliberen de les tecles i els botons, i ens mostren el que són: ferramentes per a collir i menjar de tot, tan naturalment, tan a prop d’allò que vam ser.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s