RE-col·lecció

Un taller de La cuina furtiva per als alumnes del Màster Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València. Amb la col·laboració d’Utópika (xarxa multidisciplinària d’investigació participativa, UPV)

+ info
+ info

RE-col·lecció és una proposta de pràctica i reflexió, adreçada al teixit socio-cultural dels barris de València amb intencions divulgatives al voltant del menjar com a vehicle de comunicació, implicació i intercanvi de coneixements i posicionaments polítics entre les persones.

Pretenem la conscienciació sobre els conflictes alimentaris fonamentals (fam, malbaratament d’aliments, pèrdua de biodiversitat, etc), el coneixement del concepte de Sobirania Alimentària, i la  reflexió comuna sobre el malbaratament dels aliments. RE-Col·lecció és una experiència recol·lectora dels aliments que hi ha a l’espai públic a través d’un passeig pel barri, replegant dels comerços, els restaurants i les vivendes aquells aliments que es llençarien al fem per estar massa madurs, o lletjos, o caducats. També mirarem les fonts naturals: parcs i jardins, solars, arbres fruitals que pengen les seuen branques cap al carrer. El pla inclou cuinar després tots aquests aliments en un menú de disseny col·lectiu, i menjar-los en bona companyia.

JORNADA RE-COL·LECTORA: Dissabte 28 de juny
Punt de partida: Centre de Salut de Benimaclet. La jornada inclou itinerari, cuina i dinar popular. TOT és gratuït, el MENÚ dependrà d’allò que recol·lectem durant l’itinerari.

 

Menjar al fem

Abans de l’aparició de l’agricultura, l’èsser humà era recol·lector: agafava de la natura els aliments què necessitava, i amb aquest gest contribuïa a escampar les llavors de les plantes. Es tractava d’una relació simbiòtica, que permetia desenvolupar la vida en un entorn comú de necessitats i favors. Ho feien els pobles sedentaris, majorment vegetarians, i ho feien també les comunitats nòmades de pastors, que seguien els grups d’animals en la seua búsqueda d’aliment.

A les ciutats contemporànies aquest gest està erradicat. La natura ha sigut domesticada i les persones ens proveïm d’aliments als llocs disposats per a eixe fi; mercats, botigues, distribuidors directes, bars i restaurants, obradors de menjar per emportar, forns i pastisseries. En tots aquestos llocs podem trobar aliments crus i cuinats. Ja no necessitem el contacte amb la natura per proveir-nos d’aliments. El menjar ha perdut el seu significat original per a convertir-se en “producte de consum”.

Vivim en la societat de la sobreabundància, en la qual es produeix molta més quantitat d’aliments dels que són necessaris per alimentar el planeta, i no obstant això milers de persones moren de fam alhora que grans quantitats d’aliments es malbaraten. El nostre sistema de producció d’aliments, a més, produeix un devastador desequilibri dels ecosistemes, contaminació i condicions laborals esclavistes per a molts treballadors.

cartel_Recoleccio

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s