Paella conduïda

La cuina furtiva viatja de nou. Ens anem a Olot, terra volcànica, per a participar en el Festival Sismògraf amb un dinar furtiu què anomenem “Paella conduïda”.

Per aquesta activitat, de la paella valenciana ens interessa una vessant: la relació que sorgeix entre els comensals durant la seua preparació, amb tothom clavant el cap a prop de les olors, opinant sobre els processos, participant d’una manera o altra alhora que bevent i picant alguna menja. I després, com evoluciona eixa relació des del foguer fins a la taula, en haver de menjar la paella, finalment, al voltant de la ferramenta on s’ha cuinat, mirant-se tots i formant un cercle.

La paella valenciana no seria per a nosaltres motiu de dedicació si no s’establira aquest protocol de socialització al voltant del mateix menjar, que és tant el motiu de la reunió, com el tema de la conversa, com la sensació comuna, visible i participada del plaer gastronòmic, que és sinònim del plaer de viure.

Aquesta “paella conduïda” que presentem al Sismògraf és una fórmula per a engalipar un grup nombrós de gent en una experiència de comunitat, on les feines pròpies de la cuina domèstica determinen tots els aspectes del dinar, des dels ingredients i el procés culinari amb els seus temps, fins al concepte i realització de la taula, passant pels moviments de les persones i del grup dins de l’espai d’allò que considerem “la cuina”.

D’aquesta experiència, com de la paella, ens interessen les relacions que han d’establir-se entre els cuiners-comensals: la proximitat i el contacte físic, el to de les converses i la varietat dels interlocutors, els canvis de rol, l’estímul de la col·laboració, el plaer gustatiu compartit i la idea de vivència des del joc.

Conduir aquesta paella és també per a nosaltres una manera femenina d’establir un context d’igualtat dins del qual siga important la cura entre les persones, l’escolta de les opinions, la feina feta amb les mans nues, i la recuperació d’una experiència infantil reconfortant: aconseguir el grat dels altres.

Anuncis

2 pensaments sobre “Paella conduïda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s