Bazurto i els sentits

Viatgem per Colòmbia i hem passat uns dies a Cartagena, una bellíssima ciutat colonial que guaita el Mar Carib des de grans balconades de fusta. L’endemà d’un dia amb molta pluja vam anar a escodrinyar el Mercat Bazurto, centre principal del comerç d’aliments de la ciutat i un dels llocs més impressionants per als sentits que he conegut a l’Amèrica Llatina. Diu Brillat-Savarin, autor de La fisiología del gusto, que l’home primitiu olorava sense escollir, i que amb el temps i la civilització, l’olfacte va esdevenir l’òrgan per a degustar els cossos gasosos. Doncs exactament aquesta va ser la meua experiència.

Bazurto és un lloc fosc, angost, quasi irrespirable. És una extensió enorme de parades de fruita i verdura, carn i peix, amb una part perimetral que es pot transitar sense problemes perquè té llum natural i dóna al carrer. Però a cada colp de pas naixen carrerons que s’endinsen cap al centre, coberts per trossos de plàstic negre ranteret al cap, un sostre condensador que multiplica la densitat de l’aire i la potència dels gasos odorífers.

Vam entrar uns minuts per un d’aquests carrerons. Era un passadís de parades de carn amb piques ennegrides plenes de vísceres, colls de gallina espellats i la sang corrent pels nostres peus barrejada amb el fang. Hi havia una calor tropical humida, ofegant, densa com una sopa agra, i a través de l’olfacte la meua boca va experimentar el sabor de la carn crua, del fetge de vedella ple de mosques, dels ossos rancis de porc repellats de greix groguenc, i de la sang, sobretot de la sang, tan sobiranament present en aquest indret d’animals morts apilats.

Només uns minuts és el que va tolerar dins d’aquest passadís el meu nas d’europea anestesiada, un nas acostumat a les olors amables de la carn formatjada de la indústria alimentària, eixes olors esvaïdes i aigualoses, com d’aquarel.la blavenca, que no afecten els sentits més que molt superficialment. En canvi, aquestes eren olors espesses de roig saburrós, d’aqueixes que engoleixes i t’aneguen la gola en cada respiració. Bazurto, a la fi, va ser una veritable degustació de cossos gasosos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s